Március 27-én van a színház világnapja, ennek apropóján a reformkori színjátszásról lesz szó a Talpig magyar friss adásában. Kiderül, milyen drámaíró és színész volt Petőfi, és az is, milyen szerepe volt a hazai színházi élet megreformálásában a kor ünnepelt színésznőinek. Podcastajánló.

A Tigris és hiéna Petőfi Sándor egyetlen, teljes szöveggel fennmaradt színpadi műve. Megjelenésekor a darab vegyes fogadtatásban részesült, akadt olyan kritika, ami egyenesen „a műfaj torzszülöttjének” nevezte. Vajon miért? Beszélgetőpartnerünk: Vaderna Gábor irodalomtörténész.

A március 27-i színházi világnap apropóján utánajárunk annak is, milyen szerepük volt a hazai színházi élet megreformálásában a reformkor ünnepelt színésznőinek. Miért számított úttörőnek Kántorné, Székelyné, Déryné Széppataki Róza és Laborfalvi Róza? Vendégünk: Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész.

Milyen színész volt a nemzet költője? Petőfi korának magyar nyelvű színjátszásáról nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) által összeállított tárlat a 10. Színházi Olimpia kísérőprogramja. Beszélgetőpartnerünk: az OSZMI igazgatója, Bodolay Géza.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám